Annotes 1: Cara buat sitemap untuk wordpress

Ini nota untuk diri sendiri, next time kalau buat blog lagi boleh buat rujukan. Cara buat sitemap yang hasilnya pasti terjamin.

Blog ni menggunakan plugin Dagon Design Sitemap Generator. Dulu dengan blog wordpress yang pertama rasanya guna plugin yang sama juga. Tapi sebab langsung takde note, makanya…. terpaksa bersusah-susah kembali.. eww eww

Caranya:

1. Download zip file dagon design sitemap tu ke komputer anda. Refer Dagon Design Sitemap Generator

2. Masuk ke dashoard ->plugin ->add new -> upload -> pilih ddsitemap nyer file yang korang download tadi ->Install now

3. Activate plugin.

4. Ini optional, kalau nak ubah seting sebelum pasang sitemap kat page, pergi kat bahagian settings (bawah sekali) and pilih ddsitemapgen. Then ubahlah sesuka hati korang.

5. Now untuk pasang sitemap kat blog. Pergi ke dashboard -> Pages -> Add new ->Namakan new page anda -> pilih html (selalunya by default tempat kita tulis blogpost ni adalah visual) -> then paste code ini kat editor tu.

<!-- ddsitemapgen -->

5. Publish. and………….. U did it, yeah!

Tapi kan… time nak install sitemap tu tadi, I faced with some problem. Page baru untuk pasang sitemap dalam blog ni, bila publish jer keluar kosong. Hanya ada tajuk sitemap dan langsung tak extract any link dalam blog ini.

So, cara penyelesaiannya.. Delete permenantly page tu and retry letak coding ddsitemap. Pastikan pilih kat html dan bukannya visual. Aku try 2 kali tak berjaya. So what I do is, I delete permenantly page tu, delete plugin dagon design sitemap generator tu dan re-installed segalanya balik.

And hasilnya… Taraaaa.. Nampak tak page sitemap aku tu?

Hehe 🙂

One thought on “Annotes 1: Cara buat sitemap untuk wordpress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge