Setahun bersama Shaklee!

Kenal Shaklee tahun 2014. First time cari info tentang Shaklee time tu sebab berniat nak cari ubat atau vitamin untuk mama yang selalu sakit lutut. Waktu tu ingat lagi, relaxing kerja di kampung jaga kedai runcit. Saja pilih untuk mengganggur, berehat sebentar dari dunia pekerjaan untuk tolong jaga mama yang tak berapa sihat dan anak buah yang masih bersekolah.

Punyalah susah mau cari supplier Shaklee di Tambunan. Cari punya cari, last-last jumpa satu kakak di kedai Tambunan. So start beli dari sana dengan harga retail sebab ingatkan mahal nak register. Dulu waktu kecil, memang selalu sangat join mama ikut MLM.. so memang mindset dah tetap, confirm mahal dan banyak duit habis kalau join Shaklee ni juga. Since beli pun setiap 3 bulan jak, so tidak kisahlah kalau bukan jadi ahli pun. Berapa ringgit jak pun beza.

Fast forward tahun 2015. Saya start kerja balik hujung tahun 2014. Bosan sangat dah duduk kampung bila terbiasa bekerja dan ada banyak “Me Time”. Masa tu kalau tidak silap kali ketiga beli Ostematrix. Bila habis botol ketiga, mama minta cari kan di KK sebab kedai kakak tu selalu tutup. Nak contact pun susah.

Google punya google, last-last saya decide nak join member. Dalam hati, bayar jelah! Macam senang ni, siap ada delivery lagi, so tidak payah susah-susah cari stokis dia di mana.

September 2015, saya register. Makan supplement, pergi kelas nutrisi. Badan sihat hati pun gembira. Jangan cakap pasal komisen la, hati sangat senang dapat tolong orang. Dalam beberapa bulan pertama tu memang agak aktif promote Shaklee di Instagram dan Facebook. Tapi berblog tu masih agak malas lah. hehe

Bermula November 2015 dan menjelang tahun 2016, hidup saya menjadi-jadi sibuk. Semua peluang berganda datang sekali. Time tu memang tiada masa untuk berehat. Sebab dalam hati nekad, ada misi untuk tahun 2016. Nak tak nak, memang kena kerja keras untuk kumpul duit capai target. Shaklee, Tupperware, Insurans semua saya sapu. Belum kira lagi kerja tetap di Office. Balik rumah tidak pernah setakat lebih awal dari 10pm. Kadang pukul 7am dah keluar rumah untuk cari extra income. Memang hardcore sangat hardwork dia.

But unexpected things happen when you least expected. Beberapa bulan di awal 2016, I am totally burn-out. Physically and mentally exhausted. Belum habis drama di rumah, drama di office, drama in personal life.. OMG! so much drama. I am overwhelmed with everything, until there were times rasa macam nak give up hope on the mission, on life. So I know by then that its the cue to STOP.

Not an easy thing to give up things I like doing.. But there were bigger things than just what you like, considering all aspect especially my health and mental, I know I have to make a choice. One decision to set my priorities right and focus. So I STOP all the sides and stay focused on work.

I always believe that I stop not because I want to give up but because I want to keep it. I want to give myself time and space to breath. A break not to runaway but to stay. So that I can learn to appreciate what it feels like when I didn’t have them.

Like I always do.

Fast forward again.. 2017. I am still loyal with Shaklee. Although memang tidak aktif mempromosikannya, tapi masih lagi mengambil untuk kegunaan sendiri. Buat pertama kali, saya rasa sangat berkenan dalam hati untuk stick dengan satu brand dalam semua aspek penjagaan diri, well of course selain control makanan kegemaran la. Too bad, I love eating too much juga.. hrmm

Now, I guess… things almost settled down. Cool off. Prestasi di tempat kerja semakin bertambah baik, hati semakin senang, drama keluarga sudah berakhir.. now I can go back doing the other thing I like.

Amongst all yang pernah buat dulu, Shaklee juga yang masih sangat lekat di hati. Why? Well, probably because of the intention. For me, Shaklee was and will never be just about the money, Shaklee means much much much more than that. The satisfaction from knowing you help somebody today is Priceless. And I really miss that. 1 tahun absence dari mempromote Shaklee dan membantu orang ramai.. memang tak terhingga rasa bersyukur dan semangat nak buat balik.

Well well Shaklee.. Its really really good to be back!

 

Ready on your service now,

Anastasia Ann (SID:1212646)

Shaklee Independent Distributor Kota Kinabalu Sabah,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge